22. listopada 2024.

Na djelu su klimatske promjene, ali je ukupno stanje ličkih šuma pod kontrolom

Mr.sp. Mandica Dasović stručni je suradnik za mehanizaciju pri Upravi šuma Gospić. S obzirom na klimatsku situaciju njezina ekipa je ovih dana započela planirane aktivnosti vezane uz izgradnju i sanaciju šumskih cesta. Budući je niz godina skrbila o zdravlju šuma na ovome području zanimalo nas je kakva je trenutna situacija s potkornjacima i općenitim zdravljem ličkih šuma.

-Potkornjaci su zimus mirovali, ali dolaskom toplijih dana oni će izletjeti ispod kore stabala i tražiti novo stablo u kojem će se razmnožavati. S obzirom na nedavnu pošast potkornjaka stanje je sada nešto bolje. Problemi koji nas najviše brinu kao šumare vezani su uz bukvu.

Iako stanje nije alarmantno osjećaju se klimatske promjene koje se odražavaju na naša najšešća stabla. Godišnji kišni režim nije se drastično promijenio, ali kiše padaju u nepravilnim intervalima, što se svakako negativno odražava na naše bukve. To znači da su oborine ponekad iznimno obilne, a onda potraju velike suše. Ukupno stanje u našim šumama svakako nije alarmantno niti zabrinjavajuće, redovno se prati i u skladu s tim donose odluke i rješenja, rekla nam je mr. sp. Mandica Dasović.

Dugi niz godina susretali smo je po šumama kod zamki koje su hvatale potkornjake i na osnovu tih spoznaja donosile su se mjere  pri suzbijanju ove prirodne pošasti. Također je godinama svoja bogata znanja i iskustva prenosila na mlađe naraštaje tijekom predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Najbolje iz Like