22. listopada 2024.

Projekt „U šumi kao u učionici“: Unaprjeđenje obrazovanja kroz šumsku pedagogiju

Pučko otvoreno učilište Gospić zajedno sa partnerima započelo je implementaciju projekta “U šumi kao u učionici” s ciljem unaprjeđenja obrazovanja kroz šumsku pedagogiju i edukaciju na otvorenom. Ovaj projekt je financiran od strane Erasmus + Mala partnerstva sa 60.000 eura, te predstavlja važan korak prema senzibiliziranju i educiranju odgojno-obrazovnih stručnjaka o važnosti šumske pedagogije i njezinih metoda.

Projektni partneri, uključujući Šumarski institut iz Ljubljane, Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin, Osnovnu školu „Vazmoslava Gržalje“ Buzet i Modelnu šumu Istra surađuju kako bi osposobili učitelje i odgajatelje za rad s djecom po metodologiji i načelima šumske pedagogije. Kroz različite aktivnosti, projekt će stvoriti jezgru buduće mreže šumskih pedagoga u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih elemenata projekta je prenošenje praksi iz Slovenije uz pomoć Šumarskog instituta iz Ljubljane, koji je zaslužan za izradu e-priručnika namijenjenog edukatorima.

Projektni partner iz Like, Pučko otvoreno učilište Gospić i Modelna šuma Istra kroz ovaj projekt će započeti formiranje regionalnih centara za pružanje stručne podrške u provedbi šumske pedagogije, što će dugoročno utjecati na podizanje svijesti o važnosti i dobrobiti šuma i šumskih ekosustava.

Projektom će se odgovoriti na iskazane potrebe edukatora koji ističu nedostatak znanja za kvalitetno provođenje vremena u prirodi i šumi s djecom. Edukacije u Sloveniji, Istri i Gospiću bit će ključni dio aktivnosti za odgajatelje i nastavnike iz partnerskih institucija, a posebna pažnja bit će usmjerena na mogućnost provedbe metodologije šumske pedagogije u radu s djecom s teškoćama, pri čemu će se dio aktivnosti fokusirati na inkluziju.

Ovaj projekt predstavlja pionirski potez u Hrvatskoj, budući da ne postoji strukturirani program edukacije iz šumske pedagogije koji stručnjake može usavršavati na tom području. Kroz didaktičke igre i aktivnosti u prirodnom okruženju, djeca će imati priliku razvijati poseban odnos prema prirodi, istovremeno razvijajući kognitivne, emocionalne i motoričke vještine i sposobnosti.

Ovaj inovativni projekt ima potencijal značajno promijeniti način na koji se obrazovanje povezuje s prirodom, postavljajući temelje za buduće integracije šumske pedagogije u obrazovni sustav. Kroz međunarodnu suradnju i osmišljavanje kurikuluma za stjecanje formalne kvalifikacije za šumske pedagoge.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com