22. listopada 2024.

Svjetski dan pizze: Putovanje kroz povijest omiljenog jela

Danas, 09. veljače obilježava se Svjetski dan pizze – dan posvećen jednom od najomiljenijih jela diljem svijeta. Pizza kakvu poznajemo danas, stekla je popularnost još u 18. stoljeću te je od tada proglašena najpopularnijim jelom na svijetu. Unatoč tome što je pizza kakvu poznajemo danas nastala u Italiji, njezina preteča potječe sa područja Babilona i Egipta.

Tadašnja pizza više je podsjećala na pitu, tradicionalni kruh koji je i danas popularan u Grčkoj i zemljama srednjega istoka. Kasnije, u Grčkoj i Rimu, plosnata, okrugla lepinja počela je dobivati izgled i okus prave pizze dodavanjem maslinovog ulja, mediteranskih trava i češnjaka. Popularnost ovog jela s vremenom se proširila na područje grada Napulja, gdje su se odigrali gotovo svi najvažniji događaji iz povijesti pizze.

U početku su u pizzi uživali siromašni seljaci i građani Napulja, dodavajući joj slaninu i sir uz maslinovo ulje, aromatične trave i češnjak.

U 16. stoljeću, Talijani su otkrili rajčicu i shvatili da nije otrovna kako se smatralo, te su ju uvrstili među sastojke za pizzu zajedno s mozzarelom. Tako se rodila pizza kakvu danas poznajemo – s umakom od rajčice i sirom.

U 19. stoljeću pizze postaju toliko popularne da je 1830. godine u Napulju otvorena prva pizzeria na svijetu, “Antica Pizzeria Port’ Alba” koja i dan danas posluje na istoj adresi, na broju 18 u istoimenoj ulici.

Neka nam Svjetski dan pizze bude podsjetnik na to kako jednostavna hrana može imati moć ujedinjenja i slavljenja raznolikosti, te kako je kroz svoju povijest pizza očarala i osvojila srca ljubitelja hrane diljem svijeta!

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com